Paprikaš sa makaronima – Ragu alla Napoletana – Domaća varijanta
Paprikaš sa makaronima – Ragu alla Napoletana – domaća varijanta
Ukusno jelo jednostavno za pripremu, probrani ali jeftini sastojci:
1. Meso svinjsko 500 grama (prošarano masnoćom)
2. Crni luk 1 glavica
3. Beli luk 2-3 čena
4. Šargarepa 3 kom 150 grama
5. Vino belo 3dl
6. Paradajz sok 7 dl
7. Paprika crvena slatka mlevena 2 supene kašike
8. Bosiljak sušeni 2 kafene kašike
9. Lovor list 2-3 komada
10. Ulje jestivo suncokretovo 1/2 dl
11. So kuhinjska, Biber mleveni crni
12. Makaroni 400 grama
priprema sastojaka za
Paprikaš sa makaronima – Ragu alla Napoletana – domaća varijanta
1. Svinjsko meso isečemo na krupne kocke
2. Crni luk 1 glavica isečemo na sitno
3. Beli luk usitnimo (najbolje kroz presu)
4. Šargarepu isečemo na kockice
priprema jela
Paprikaš sa makaronima – Ragu alla Napoletana – domaća varijanta
1. U lonac sipamo 1/2 dl ulja jestivog suncokretovog, da se dobro zagreje
2. Dodajemo svinjsko meso sečeno na krupnce kocke (2×2 cm)
pržimo dok ne uhvati boju sa svake strane
3. Dodajemo kuhinjsku so, biber, crvenu slatku mlevenu papriku, crni luk, beli luk, šargarepu
promešamo, dinstamo 1-2 minuta
4. Sipamo belu vino u lonac, ostavimo da ključa nekoliko minuta ( dok miris vina koji se širi iz lonca znatno ne oslabi )
5. Dodajemo paradajz sok u lonac, promešamo, kada počne da ključa smanjujemo jačinu ringle na 3
6. Ubacujemo u lonac 2 kafene kašike suvog bosiljka i 2-3 lovorova lista
7. Poklopimo, povremeno mešamo, ostavimo da se kuva oko 1h 30 minuta
8. Dodajemo 2dl vruće vode, ubacujemo makarone 400 grama
pojačamo ringlu na 5, mešamo, kuvamo 3-4 minuta
9. Sklonimo sa ringle, poklopimo i ostavimo da odstoji 8-10 minuta (makarone koje sam koristio imaju navedeno vreme kuvanja 12 minuta), serviramo i poslužimo
Prijatno
Troškovnik za jelo
Paprikaš sa makaronima – Ragu alla Napoletana – domaća varijanta
1. Meso svinjsko 500 grama – 310 dinara/kilogram –155 dinara
2. Makaroni 400 grama – 46 dinara
3. Vino Belo 3dl – 270 dinara / 1 litar – 90 dinara
4. Paradajz sok 7dl – 108 dinara / litar – 76 dinara
5. Šargarepa 150 grama – 110 dinara / kilogram – 16.5 dinara
6. Crni Luk 1 glavica – 10 dinara
7. So kuhinjska, biber crni mleveni, ulje, bosiljak sušeni, beli luk, paprika crvena mlevena, lovorov list– ne više od 40 dinara
________________________________________________155+46+90+76+16.5+10+40 = 433.5 dinara