Francuski Krompir na način tatakojikuva
Prošao je praznik, neko je postio, veliki broj je mrsio i posle svega sigurno je preostalo kuvanih jaja i šunke u frižideru, zato sam se odlučio da napravim malo lakši ručak.
Francuski Krompir na način tatakojikuva
*napomena – Eksperimentisao sam sa ovim jelom da vidim kako će ispasti, stoga nisam pravio punu količinu za 4 osobe, ispalo je dovoljno za 3 osobe (za 4 osobe dodajte još 1 jaje, 50 grama šunke, jedan krompir i 0.5dl mleka). Upravo zbog eksperimenta jedan krompir sam sekao na šnite a od dva sam pravio pire.
Potrebni sastojci:
1. Krompir – 3 komada srednje velčine
2. Kuvana Jaja – 2 komada
3. Šunka 100 grama
4. Mleko 1.25 dl
5. Puter oko 50 grama
6. Brašno oko 50 grama – 3 supene kašike
7. Prezla
8. Ulje jestivo suncokretovo
9. So kuhinjska
Priprema sastojaka za jelo
Francuski Krompir na način tatakojikuva
1. Krompir operemo, oljuštimo i skuvamo. * Zbog isprobavnja ja sam od dva krompira napravio pire a jedan sam isekao na šnite
2. Kuvana jaja isečemo na kockice
3. Šunku isečemo na kockice
Priprema jela
Francuski Krompir na način tatakojikuva
1. U šerpu stavimo komad putera i 3 supene kašike brašna
2. Riglu uljučimo na 1/2 jačine i neprestano mešamo. Na početku brašno će se nahvatati na puter, kako se ringla greje tako puter i brašno počinju da se sjedinjavaju i tope
3. Kada se puter i brašno sjedine postepeno dodajemo mleko, neprestano mešamo
Sos je gotov kada izgleda kao na slici gore, kompaktna masa srednje gustine, sada ga malo posolimo( u zavisnosti od toga koliko je slana šunka).
4. Sklonimo sa ringle, dodajemo isečena kuvana jaja i isečenu šunku
5. Kada smo dobro promešali da se sve sjedini sklonimo sa strane i prelazimo na pripremu modle za pečenje
6. Modlu za pečenje namažemo uljem
7. Unutrašnjost modle oblažemo krompirom. * Ja sam oblagao šnitama i pire krompirom, mada se čini da lepše i lakše bude sa pire krompirom.
8. Punimo modlu sa bešamel sosom sa jajima i šunkom, pospemo prezlom od gore
9. Uljučimo rernu na 180 stepeni, ubacimo modlu u rernu, pečemo 30-40 minuta, dok se ne uhvati lepa boja od gore.
Ostavimo da se ohladi 15 minuta, pažljivo vadimo iz modle i serviramo na tanjir. Mi smo kao prilog jeli zelenu salatu.
Troškovnik za jelo:
Francuski Krompir na način tatakojikuva
1. Krompir 400 grama – 50 dinara/kilogram – 20 dinara
2. Puter 50 grama – 250 dinara/250 grama – 50 dinara
3. Kokošija jaja 3 komaada – 36 dinara
4. Mleko 2dl – 97 dinara / litar – 20 dinara
5. Šunka 150 grama – 1600 dinara /kilogram – 240 dinara ( ovo je cena u srbiji, madjarska je znatno jeftinija)
6. So kuhinjska, brašno, prezla– ne više od 20 dinara
________________________________________________20+50+36+20+240+20 = 386 dinara