Varivo od šargarepe i kroketi od pire krompira
Potrebani sastojci za
Varivo od šargarepe i kroketi od pire krompira
1. Šargarepa 800 grama
2.Krompir 800 grama
3. Slanina dimljena 100 grama
4. Jaja kokošija 2 komada
5. Mleko 2dl
6. Crni luk 1 glavica
7. Peršun list sveži 1 veza
8. Prezla (stari hleb samleven)
9. So kuhinjska, Biber crni mleveni
10. Brašno 2 kašike
Priprema sastojaka za
Varivo od šargarepe i kroketi od pire krompira
1. Šargarepu usitnimo u super secku
2. Krompir oljuštimo i isečemo na kockice
3. Slanina dimljena isečemo na kockice
4. Jaja, umutimo penasto (viljuškom)
5. Mleko pomešamo sa brašnom i dobro umutimo
6. Crni luk, isečemo na sitno
7. Peršun list, isečemo na sitno
Priprema jela
Varivo od šargarepe i kroketi od pire krompira
Priprema kroketa od pire krompira
1. Krećemo prvo sa kuvanjem krompira jer nam je potreban hladan pire krompir (možete ovo da preskočite ukoliko imate pirea koji vam je preostao od prethodnog dana). Sipamo toplu vodu u lonac, malo posolimo, dodajemo krompir, ringlu pojačamo na max 9, kada provri smanjimmo jačinu na 1/2 kuvamo.
2. Viljuškom isprobamo da li je krompir kuvan, ako viljuška lako ulazi gotovo je, procedimo
3. Prebacimo krompir u posudu, dodamo prstohvat soli, ispasiramo, ostavimo da se ohladi
4. Nakon što se pire krompir ohladio oblikujemo krokete
NAPOMENA* od koraka 5 pa nadalje radimo tek kada je varivo od šargarepe skoro gotovo
5. Postavimo tiganj na ringlu sipamo oko 2cm ulja ostavimo da se dobro zagreje, u neposrednu blizinu postavimo tanjir sa prezlom, umućenim jajima i kroketima od pire krompira
Krokete stavimo prvo u umućeno jaje pa u prezlu i na kraju u tiganj
6. Ubacujemo jedan po jedan u tiganj, slažemo u pravcu kretanja kazaljke na satu (da bi smo zapamtili koje smo prve stavili u tiganj)
Kada primetite da su ivice kroketa poprimile zlatkastu boju dovoljno su prženi sa donje strane vreme je da ih okrenemo
7. Gotove krokete slažemo na tanjir pokriven papirnim ubrusom da se malo ocede
Priprema variva od šargarepe
1. Na hladan tiganj stavljamo dimljenu slaninu isečenu na kockice, podesimo jačinu ringle na max 9, da bi se slanina polako topila kako se tiganj greje.
2. Kada se tiganj zagreje smanjimo na 1/2 jačinu, mešamo povremeno dok slanina ne postane zlatkaste boje
3. Dodajemo crni luk i prstohvat soli
4. Pržimo dok luk ne postane staklast, tada dodajemo šargarepu
Dobro promešamo, sipamo čašu vode, poklopimo i ostavimo da se krčka oko 10 minuta.
Dodajemo još malo vode i ostavimo da krčka još dodatnih 10-15 minuta (dok šargarepa ne omekša). * Krenite sa prženjem kroketa
5. Smanjimo jačinu ringle na 3 pa dodajemo smesu mleka i brašna uz stalno mešanje
6. Trebalo bi da se smesa zgusnula i šargarepa omekšala. Posolimo po ukusu, dodajemo sitno seckani peršun list i kuvamo još 2-3 minuta.
Sklonimo sa ringle poklopimo i ostavimo da odstoji još 10 minuta. Serviramo i poslužimo.
* Ako vam se čini da je jelo suviše slatkasto za vaš ukus, možete poput moje lepše/pametnije/vrednije/zgodnije/mršavije polovine 🙂 da dodate malo Aceto Balsamico.
Prijatno
Troškovnik za jelo:
Varivo od šargarepe i kroketi od pire krompira
1. Šargarepa 800 grama – 110 dinara/kilogram – 88 dinara
2. Krompir 800 grama – 50 dinara/kilogram – 40 dinara
3. Kokošija jaja 2 komaada – 25 dinara
4. Mleko 2dl – 97 dinara / litar – 20 dinara
5. Crni luk 1 glavica – 10 dinara
6. Peršun list 1 veza – 30 dinara
6. So kuhinjska, brašno, prezla– ne više od 20 dinara
________________________________________________88+40+25+20+10+30+20 = 233 dinara