Uskršnja Jaja, obojena ljuskama crnog luka
Uskršnja Jaja, obojena ljuskama crnog luka
Jednostavan, kreativan i jeftin način da obojite i ukrasite uskršnja jaja, da vidimo šta nam sve treba za ovaj poduhvat:
1. Jaja kokošija
2. Ljuske crnog luka (ja sam ih sakupljao tokom 2-3 nedelje, količina sa oko 2 kilograma crnog luka) mada se mogu kupiti na pijaci
3. Listovi za ukrašavanje (uberite gde stignete, što nepraviliniji oblik lepša i zanimljivija šara na jajetu)
4. So kuhinjska
5. Ulje jestivo suncokretovo
6. Stare najlon čarape, konac, makaze
priprema: Uskršnja Jaja, obojena ljuskama crnog luka
1. Četkicom nanesemo malo vode( zbog lepljenja) na deo jajeta na koji želimo da postavimo ukrasni list, listove raširimo i prilepimo na jaje
2. Stavljamo jaje u čarapu tako što prvo prihvatimo mesto na kome se nalazi list a zatim čarapu prevučemo preko celog jajeta
3. Uvijamo čarapu dok se deo u kome se nalazi jaje skroz ne zategne a list za ukrašavanje bude fiksiran na mestu na kome želimo
4. Koncem zavežemo da bi čarapa ostala fiksirana, ostatak čarape isečemo
Prednja strana
Zadnja strana
– Ponovimo postupak onliko puta koliko jaja želimo da ukrasimo –
5. U lonac sipamo hladne vode i supenu kašiku kuhinjske soli
6. Potapamo ljuske crnog luka u vodu i ostavimo da odstoji 10 minuta
7. Jaja stavljamo u lonac,
postavimo ih skroz na dno i pokrijemo ljuskama crnog luka
8. Uključimo ringlu na max 9, od trenutka kada je voda proključala kuvamo još 15 minuta
9. Nakon 15 minuta kuvanja u ključaloj vodi kašikom vadimo jaja na tanjir, ostavimo da se dobro ohlade ( 1-2 sata)
10. Kada se jaja dobro ohlade skidamo čarapu, laganim struganjem skidamo i ukrasne listove sa jaja,
premazujemo ih krpom koju smo umočili u malo ulja (radi sjaja).