Špageti Bolonjeze (Bolognese) špageti sa prelivom od mlevenog mesa i paradajza
Krenimo redom da vidimo prvo koji su to sastojici potrebni za pripremanje
Špageti Bolonjeze (Bolognese) tj. špageti sa prelivom od mlevenog mesa i paradajza
1. Špageti 400-500 grama (jedno pakovanje), može bilo koja marka, ja koristim one koje su trenutno na akciji kada kupujem
2. Mleveno meso mešano svinjetina-govedina 400 grama
3. Paradajz sok 1/2 litre (u mom slučaju domaći kuvani)
4. Beli luk 1 čen
5. Crni luk (crveni) 1 glavica
6. Šargarepa 2 komada (možete dodati i više ali šargarepa daje slatkoću pa pazite da ne preterate)
7. Bosiljak, trenutno imam u kesici sušeni pa to koristim ( stavljamo 1 do 2 kafene kašike)
8. Lovor list, ( stavljamo 2-3 lista)
9. Origano ( stavljamo 1 do 2 kafene kašike)
10. So kuhinjska (po ukusu)
11. Ulje, jestivo suncokretovo
12. Trapist sir 100 grama ( bilo bi bolje koristiti Parmezan sir ali nemam pa koristim ono što imam)
– opciono –
Imam oko 100 grama šampinjona koje treba da potrošim da se ne pokvare pa ću i njih umuvati u jelo 😉
Kod jela Špageti Bolonjeze nema komplikovane pripreme sastojaka, ali pre početka kuvanja svako treba da
1. Oljuštimo crni luk, isečemo na sitne kockice ili iseckamo u super secku
2. Šargarepa, isečemo na sitne kockice ili iseckamo u super secku
3. Beli luk, 1 čen usitnimo u spravi za beli luk
Špageti Bolonjeze početak pripreme preliva
1. Stavimo malo ulja u tiganj, uključimo ringlu na maksimum, dodamo sitno seckani crni luk i lovorov list, malo posolimo, smanjimo jačinu na polovinu ( kod mene max 9 smanjim na 5),
2. Dodajemo 2-3 supene kašike vode u postupku dinstanja dok luk ne postane braonkasto proziran (počne da poprima oblik smese a ne pojedinacni konadići luka)
3. Dodamo šargarepu, dinstamo uz povremeno dodavanje 2-3 supene kašike vode
dok nismo ponovo stigli do kompaktne smese
4. Ubacujemo meso, dinstamo dok meso ne postane braonkaste boje a smesa rastresita. Meso će ispustiti malo vode, pustitmo da voda donekle ispari.
Nije potrebno cekati da apsolutno sva voda ispari, ako nema mnogo vode možemo dalje
5. Dodajemo beli luk, bosilja i origano, dobro promesamo, dinstamo 2-3 minuta
6. Opciono – ubacujemo šampinjone
dinstamo dok šampinjoni ne promene boju.
6. Dodajemo paradajz sok ½ litre. Nemam paradajz pire već domaći paradajz sok, kuvaće se malo duže dok ne stigne na odgovarajuću gustinu za preliv. Ako ide paradajz pire unutra onda 2.5 dl soka i 2.5 dl pirea. Uz povremeno mešanje ostavite da se krčka do željene gustine.
Na kraju pre nego što pomešate špagete i sos izvadite lovorov list napolje.
Na redu za pripremu su špageti koji prate preliv Bolonjeze
Špagete krećemo da kuvamo nakon što smo dodali paradajz u preliv Bolonjeze (korak br.6)
1. U lonac sipatmo vruću vodu, malo posolimo i ostavimo da provri. Kuvamo oko 100g špageta po osobi. Što se tiče količine vode koju treba da ubacimo u lonac, 1l vode na 100g špageta koje kuvamo, ako nemamo odgovarajuću posudu može i manje. Ako špagete nisu od durum brašna već koristimo neke domaće špagete dodajemo malo ulja u vodu u kojoj se kuvaju.
2. Kada je voda proključala dodajemo špagete, nije potrebno lomiti it vec lagano spustimo u lonac u uspravnom položaju, neka padnu malo i na ivicu lonca nije bitno, dok se budu kuvale upašće unutra u celosti. Špagete kuvamo do stadijuma al dente, znači nisu raskuvane već malo tvrdje kada ih probamo.
3. Procedimo kuvene špagete kroz cediljku, ako ih nismo prekuvali ili ih kuvali u premalo vode neće se slepiti, nema potrebe da ih ispiramo hladnom vodom.
4. Procedjene špagete pomešamo sa 2/3 preliva koji smo napravili i vratimo na ringlu na jos 1-2 minuta.
5. Serviramo toplo, 1/3 preliva bolonjeze koji je preostao raspodelimo na svaku porciju koju smo sipali. Od gore na svaku porciju špageta bolonjeze narendamo malo sira. U nedostatku parmezana može bilo koji tvrdi sir, ja sam imao malo trapista pa sam to koristio. Šta znaju italijani šta je kriza.
Prijatno
Sada možemo da sastavimo troškovnik za jelo: Špageti Bolonjeze (Bolognese) tj. špageti sa prelivom od mlevenog mesa i paradajza
1. Špageti – 65 dinara/pakovanje 500 grama – koristili smo 500 grama – 65 dinara
2. Mleveno meso mešano – 400 dinara/ kilogram – koristili smo 400 grama – 160 dinara
3. Paradajz sok – 120 dinara/ 1 litra – koristili smo 1/2 litre – 60 dinara
4. Trapist sir (madjarski) – 600 dinara / kilogram – koristili smo 100 grama – 60 dinara
5. Šampinjoni – 120 dinara/ pakovanje 400 grama- koristili smo 100 grama – 30 dinara
6. Šargarepa – 80 dinara kilogram – koristili smo oko 200 grama – 16 dinara
7. Luk crni (crveni) 50 dinara/ kilogram – koristili smo 1 glavicu – 10
8. Ulje, So kunjiska, Bosiljak, Beli luk, Origano, – ne više od 50 dinara
_________________________________________________65+160+60+60+30+16+10+50 = 451 dinar
Sutra pravim bolognese po ovom receptu 🙂