Krompir
Krompir poreklo
Vodi poreklo iz Južne Amerike, stigao je u evropu u 16 veku posredstvom španskih moreplovaca. U početku je uzgajan kao hrana za stoku medjutim vremenom je ušao i u ljudsku ishranu. Dositej Obradović je doneo krompir u naše krajeve u vreme Prvog srpskog ustanka.
Krompir izgled
Višegodišnja zeljasta biljka, deo koji se nalazi iznad zemlje može da bude visok do 1 metra.
Boja cveta varira od bele preko roza
pa do ljubičaste, cveta od juna do avgusta.
U zemlji se nalaze krtole krompira, koje zapravo i koristimo u ljudskoj ishrani.
Krompir sastav, 100 grama krompira sadrži
Kalorija 77
Masti 0.1 gram
Zasićene masti 0 grama
Ugljeni hidrati 17 gramavlakana 2.2 grama
Šećer 0.8 grama
Proteini 2 grama
Vitamin B6 15%
Vitamin C 32%
Kalcium 1%
Gvoždje 4%
Magnezijum 5%
Krompir upotreba
Po rasprostranjenosti je četvrti po redu, na prvom mestu je kukuruz na drugom pšenica na trećem pirinač. Veoma hranljiv i može se čuvati u sirovom stanju do šest meseci van frižidera. Ljudi ga upotrebljavaju u ishrani kuvanog ili pečenog. U sirovom stanju nije za jelo. Izaziva mučninu, povraćanje i temperaturu ako se konzumira sirov. Industrijskom preradom se dobija skrob koji se koristi za pravljenje lepka, alkoholnih pića i kao dodatak jelima za zgušnjavanje sosa…itd
Isprobajte recept za Hrskavi Krompir