Crni Luk
Crni Luk poreklo
Zeljasta dvogodišnja biljka poreklom iz južne Azije. Spada među najotpornije i najstarije vrste baštenskog povrća. Ne raste u divljini već se selektivno gaji već skoro 7000 godina, arheološki nalazi potvrdjuju upotrebu još u bronzanom dobu. Prvi pisani tragovi se o gajenju javljaju se u egiptu, gde je obožavan zbog svog sferičnog oblikai verovanja da koncentrični krugovi koji se vide na preseku luka simbolizuju večni život.
Crni Luk izgled
Kuglasta cvast, zelenkastobelih cvetova na jednoj ili više stabljika bez listova.
Osnova lista širi se i obrazuje podzemnu, jestivu lukovicu.Moderna vrste luka dostižu visinu od 15cm do 45cm.
Može biti raznih veličina, oblika, boja i ljutine.
Crni Luk sastav, 100 grama sadrži
Kalorija 40
Masti 0.1 gram
Zasićene masti 0 grama
Ugljeni hidrati 9 grama
Vlakana 1.7 grama
Šećer 4.2 grama
Proteini 0.9 grama
Vitamin B6 6.5%
Vitamin C 12%
Kalcium 3%
Gvoždje 1%
Magnezijum 2%
Kalijum 4%
Crni Luk upotreba
Ima oštar ukus, pošto sadrži eterično ulje bogato sumporom, od guljenja ili seckanja oči mogu da suze. Ima malo standardnih hranjivih sastojaka, crni luk je na ceni zbog arome,
Ljudi ga u ishrani koriste na mnogo načina: pečeni, kuvani, dinstani, na žaru, pohovani, sirov za pripremu raznih salata, kao posebno jelo (francuska supa od luka) ili kao začin.